happy team

Η συμμετοχή στον αθλητισμό συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής σε πολλά επίπεδα. Επομένως είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε αθλήματα και να έχουν τον αθλητισμό ως μέρος της ζωής τους.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία «η συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στους νέους να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να αναπτύξουν τις φυσικές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες». Γενικότερα η άθληση προσφέρει στα παιδιά πολλά οφέλη, όπως την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης τους καθώς και το να πλάσουν ορθή αυτοεικόνα, αφού με τον αθλητισμό δημιουργούν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Λόγω του ότι τα παιδιά μας σήμερα κατακλύζονται από την τεχνολογία, η ψυχαγωγία είναι συνώνυμη με το να κάθονται ώρες ολόκληρες μπροστά από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την τηλεόραση και με το να παίζουν με βίντεο-παιγνίδια. Τα παιδιά σήμερα είναι αδρανή, δε βγαίνουν έξω, δεν εξιτάρουν τη φαντασία τους και δε συναναστρέφονται με άλλα παιδιά όπως οι παλαιότερες γενεές. Παράλληλα ζουν σε ένα κόσμο όπου βασιλεύει η λανθασμένη διατροφή. Η διατροφή των πλείστων παιδιών είναι γεμάτη λιπαρά, σάκχαρα και πολλές φορές δε λαμβάνουν καν επαρκείς βιταμίνες αφού δεν τρέφονται με φρούτα και λαχανικά. Επομένως είναι σημαντικό να μπουν ορισμένες βάσεις καλής διαβίωσης, με την ελπίδα να συνεχίσουν να ζουν ορθά και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο αθλητισμός φέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς όπως είναι η υγεία, η διαμόρφωση της προσωπικότητας και γενικότερα η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

happy kids team

Είναι αποδεδειγμένο ότι η συστηματική άθληση βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του παιδιού καθώς και στο να διατηρεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Με τον αθλητισμό μειώνονται οι πιθανότητες για να αντιμετωπίζουν τα παιδιά προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η οστεοπόρωση και διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Η άθληση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και του νευρομυϊκού συντονισμού.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της συμμετοχής στον αθλητισμό όμως δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική ανάπτυξη και στην καλή σωματική υγεία, αλλά επεκτείνονται και στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βιώνουν αλλαγές στη ζωή τους και πώς εντάσσονται στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά συμμετέχουν για παράδειγμα σε ομαδικά αθλήματα, μαθαίνουν τι σημαίνει να είναι μέλη ενός συνόλου. Μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και να αναλαμβάνουν μερίδιο της ευθύνης για αυτό. Διδάσκονται τι θα πει συνεργασία και πειθαρχία με το να λειτουργούν βάσει ορισμένων κανονισμών. Γενικότερα αναπτύσσουν την ιδεολογία του σεβασμού προς τα άλλα άτομα (π.χ. τους συμπαίκτες τους) και προς άτομα με ισχύ (π.χ. τους προπονητές τους). Επίσης αντιλαμβάνονται τη σημασία της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας. Ασπάζονται τη νοοτροπία του θεμιτού ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Ο αθλητισμός παρέχει την ευκαιρία στο παιδί να αναπτύξει αυτοπειθαρχία και να καταλάβει ότι θα υπάρχουν και αρνητικά στη ζωή, αφού θα μάθει να βιώνει την ήττα και τη νίκη. Αποδέχεται το γεγονός ότι μπορεί να χάσει χωρίς να καταστραφεί η θετική αυτοεικόνα του, και ότι σημασία έχει η προσπάθεια. Παράλληλα όμως το παιδί μπορεί να νιώσει και την ικανοποίηση του να πετυχαίνει κάτι αφότου δουλέψει και προσπαθήσει σκληρά για αυτό. Επίσης μαθαίνει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους και μαθαίνει τα όρια του. Επιπρόσθετα, διδάσκεται να διατηρεί τη ψυχραιμία του σε κρίσιμες στιγμές. Έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

kids sports

Με την άθληση το παιδί μπορεί να μάθει να εντάσσεται στο κοινωνικό σύνολο και να κάνει νέους φίλους σύμφωνα με κοινά ενδιαφέροντα. Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων βοηθά στη δημιουργία θετικής αυτοεικόνας. Ως κατά συνέπεια η θετική αυτοεικόνα που δημιουργείται με τη συμμετοχή στον αθλητισμό απομακρύνει τα παιδιά από ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού και η κατάχρηση νόμιμων και παράνομων ουσιών.

Εν κατακλείδι, ο αθλητισμός καλλιεργεί θετικά και υγιή πρότυπα συμπεριφοράς και προωθεί την ορθή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.