Συνήθεις Ερωτήσεις

Τι γίνεται εάν κάνω μία συνάντηση και δε θέλω να συνεχίσω τη ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για να συνεχίσει κάποιος τη ψυχοθεραπεία εάν δεν το επιθυμεί.

Τι πληροφορίες πρέπει να δώσω κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης;

Χρειάζεται να ειπωθούν κάποιες πληροφορίες γενικά για το ποιο είναι το πρόβλημα. Εάν δε ξέρετε από πού να αρχίσετε ή πώς να δώσετε αυτές τις πληροφορίες μη νιώθετε άγχος ή άβολα. Η απόσπαση των απαιτούμενων πληροφοριών είναι δουλειά και ευθύνη του ψυχοθεραπευτή.

Πόση ώρα διαρκεί μία θεραπευτική συνάντηση;

50 λεπτά μέχρι και μία ώρα.

Κάθε πόσο πρέπει να έχω μια ψυχοθεραπευτική συνάντηση;

Αρχικά οι συναντήσεις είναι μία φορά την εβδομάδα. Όταν όμως οριστούν οι σωστοί μηχανισμοί αντιμετώπισης και το άτομο και ο ειδικός νιώθουν αρκετά άνετα οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται και σε πιο αραιό χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο στόχος της θεραπείας αφού σκοπός είναι να ενδυναμωθεί το άτομο σε βαθμό που να μη χρειάζεται πλέον ψυχοθεραπεία.

Μπορώ να φέρω και άλλο άτομο μαζί μου στις συναντήσεις;

Εάν το επιθυμεί το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, τότε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης μπορεί να παρευρεθεί και άλλο άτομο – το οποίο έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος. Όταν όμως ξεκινήσει η πορεία της θεραπείας είναι προτιμητέο το ενδιαφερόμενο άτομο να συναντιέται μόνο του με το ψυχοθεραπευτή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Αυτό βοηθά στο να κτιστεί ορθά η θεραπευτική σχέση και στο να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να εκφράζεται ελεύθερα και χωρίς αναστολές.

Ποια είναι η διαδικασία για τους ανήλικους;

Κατ’ αρχάς η συνάντηση πρέπει να οριστεί από το γονέα/κηδεμόνα του ανηλίκου, δίνοντας έτσι τη συγκατάθεση του στο ψυχοθεραπευτή. Μετέπειτα αναλόγως της ηλικίας του παιδιού διαμορφώνονται οι συναντήσεις. Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό σε ηλικία η πρώτη συνάντηση γίνεται με τους γονείς και εάν είναι εφικτό, μπορεί να δοθούν συμβουλές για να βοηθηθεί το παιδί μέσω των γονιών χωρίς να χρειάζεται να παρευρεθεί το ίδιο το παιδί σε συνάντηση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε γίνεται και συνάντηση με το ίδιο το παιδί.

Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο τότε ο γονέας/κηδεμόνας πρέπει να παρευρεθεί στην πρώτη συνάντηση τουλάχιστον για το πρώτο μέρος της συνάντησης για να συλλεχθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες από τον ειδικό.

Πόσο χρόνο παίρνει για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία της ψυχοθεραπείας;

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της θεραπείας εξαρτάται από το θέμα που απασχολεί το άτομο, τους στόχους που θα τεθούν από ενδιαφερόμενο και θεραπευτή, και από το ρυθμό που ακολουθεί ο ίδιος ο εξυπηρετούμενος στη δουλειά που χρειάζεται για να επιτευχθούν οι στόχοι της θεραπείας.

Πώς να πείσω δικό μου άτομο που αντιμετωπίζει κάποια θέματα να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

Δυστυχώς εάν κάποιος δεν είναι σύμφωνος ή δεκτικός στο να θέλει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία τότε δε θα είναι εποικοδομητικό να ξεκινήσει θεραπεία. Η θεραπεία δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ωστόσο αρχικά μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να δείξει με απτά παραδείγματα στο άτομο ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μετέπειτα μπορεί να μιλήσει για τα ευεργετικά αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας και να πείσει το άτομο ότι θα βρίσκεται εκεί για να το στηρίξει σε ό,τι χρειαστεί.

Μπορεί να εισηγηθεί στο άτομο να κάνει μία συνάντηση απλά για να δει πώς είναι επιβεβαιώνοντάς τον/την ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ξαναπάει εάν δεν το επιθυμεί.

Ακόμα μια εισήγηση είναι να μιλήσει τηλεφωνικώς το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ψυχοθεραπευτή.

Τελευταία διέξοδος είναι το αγαπημένο πρόσωπο να κάνει μια συνάντηση με τον ειδικό για να λάβει εισηγήσεις ως προς το πώς να χειριστεί την κατάσταση και να βοηθήσει το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.