child scaleΠολλές φορές οι άνθρωποι εξωτερικεύουν συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσω συμπτωμάτων γνωστά ως ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές. Δυστυχώς όταν γίνει αυτό μετατρέπεται στο γενικότερο στυλ της ζωής τους. Ο έλεγχος της λήψης φαγητού – το να τρώνε υπερβολικά ή να μην τρώνε – είναι μία μέθοδος για να καταστείλει κάποιος σκέψεις και συναισθήματα που του είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί.

Οι τρεις κυριότερες ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι οι εξής:

  • Η Νευρική ή Νευρογενής Ανορεξία (Anorexia Νervosa) είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο αρνείται να φάει αρκετές θερμίδες επειδή διακατέχεται από ένα έντονο και παράλογο φόβο ότι θα παχύνει. Κατά συνέπεια αυτό γίνεται δυσλειτουργικό εφόσον δεν είναι εφικτή η διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και επειδή τα άτομα αυτά έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους.
  • Η Νευρική ή Νευρογενής Βουλιμία (Βulimia Νervosa) είναι η διαταραχή όπου το άτομο παρουσιάζει επεισόδια επεισοδιακής υπερφαγίας (καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα) και μετέπειτα προσπαθεί να απαλλαγεί από τις περιττές θερμίδες με διάφορες αυτοκαταστροφικές μεθόδους όπως είναι ο εμετός, η χρήση καθαρτικών/διουρητικών και η υπερβολική άσκηση.
  • Η Επεισοδιακή Υπερφαγία (Binge Eating) χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας (το άτομο συνεχίζει να τρώει ακόμα και όταν χορτάσει) που συνοδεύονται από αισθήματα άγχους, ενοχής, αηδίας, πίεσης και απογοήτευσης.

Τα παιδιά μας σήμερα κατακλύζονται μέσω των ΜΜΕ από εικόνες ηθοποιών και διάσημων ατόμων που είναι αδύνατοι και γυμνασμένοι. Ακόμα και στο χώρο της μόδας τα μοντέλα είναι λιποβαρή, αλλά αυτή η κατάσταση προωθείται ως το «όμορφο» και το «αποδεκτό». Αυτή η υπερβολική έκθεση από τα ΜΜΕ διαδίδει την επιθυμητή εικόνα του ατόμου στην κοινωνία με κόστος να καταπιέζει τα παιδιά να προσαρμοστούν για να μοιάζουν με συγκεκριμένο τρόπο. Λόγω του ότι τα σημερινά παιδιά ζουν σε ένα κόσμο όπου η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από ανθυγιεινές ουσίες, λιπαρά και σάκχαρα και αφού σπάνια τρέφονται με φρούτα και λαχανικά είναι επάναγκες να μπουν ορισμένες βάσεις καλής διατροφής και διαβίωσης, τις οποίες θα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Εν κατακλείδι, οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές πρέπει να τυχαίνουν θεραπείας. Οι άστατες διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές δυσκολίες μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής του ατόμου. Πρέπει να υπάρχει μια υγιής και ισορροπημένη σχέση με την κατανάλωση φαγητού και συνάμα να δημιουργηθεί ένας δυνατός εσωτερικός κόσμος που να προστατεύει το άτομο από το να κατακλυστεί από τις δυσκολίες της ζωής.

eating disorderΗ συστηματική άθληση παρέχει τις βάσεις για να διατηρεί κανείς ένα υγιεινό τρόπο ζωής και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του παιδιού. Όταν τα παιδιά αθλούνται μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας καθώς και συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. ‘Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η ανάμειξη των παιδιών στον αθλητισμό φέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς όπως είναι η σωματική υγεία, η διαμόρφωση της προσωπικότητας και η ορθή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Η άθληση βοηθά στο να «κτίσουν» τα παιδιά αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Επίσης όταν τα παιδιά ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βιώνουν καλύτερα τις αλλαγές στη ζωή τους και πώς να εντάσσονται σε ένα κοινωνικό σύνολο και στην κοινωνία γενικότερα. Μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα αισθήματα τους και να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής, Αυτό λειτουργεί ως προστατευτικό τοίχος από τη δημιουργία ψυχογενών διατροφικών διαταραχών.

Επιπρόσθετα, τραυματικά γεγονότα που μπορεί να βιώσει κατά καιρούς το παιδί όπως είναι οι οικογενειακές δυσκολίες (π.χ. διαζύγιο), το πένθος, η κακομεταχείριση/κακοποίηση, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι ερωτικές απογοητεύσεις ή και οι ανησυχίες σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό του, μπορεί να πλάσουν συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα και κατά συνέπεια να οδηγήσουν στη δημιουργία διατροφικών διαταραχών.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη να είναι και απειλητικές για τη ζωή ενός ατόμου. Οι διατροφικές διαταραχές συνήθως αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στην αρχή της ενηλικίωσης. Υπάρχει πιθανότητα όμως να εμφανιστούν και στην παιδική ηλικία. Τα κορίτσια είναι πολύ πιο ευάλωτα, ωστόσο, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5% έως 15% των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία είναι αγόρια. Στην επεισοδιακή υπερφαγία, το ποσοστό αυξάνεται στο 35% για τους άνδρες.